Νυφίδα

Δυτικά του Πολιχνίτου, πίσω από τον Προφήτη Ηλία και το ‘’Όργαλο’’, ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο απλώνεται ο όρμος της Νυφίδας. Μεγάλος οικισμός φιλοξενεί στον κάμπο τα εξοχικά των Πολιχνιατών που μέσα σε περιβόλια και νερά έχουν χτίσει ωραιότατα σπίτια. Στην υπέροχη παραλία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα ζεστά νερά του κόλπου της Καλλονής, ενώ μπορεί να γευματίσει στις ψαροταβέρνες δίπλα στην θάλασσα.
_nifida0
Η Νυφίδα έχει και αυτή την ιστορική της παράδοση. Λέγεται ότι στη τοποθεσία της σημερινής Νυφίδας γινόταν ένα γάμος και προτού στρωθούν τα τραπέζια ήρθαν οι πειρατές. Η νύφη σώθηκε φεύγοντας καβάλα στο άλογο του γαμπρού. Στο δρόμο καθώς σκαρφάλωναν στα ανατολικά υψώματα του Πολιχνίτου έπεσε το παπούτσι της νύφης αλλά από την τρομάρα των πειρατών δεν σταμάτησαν να το πάρουν. Πιο πάνω σ’ ένα πρίνο σχίστηκε το μανίκι της νύφης και έμεινε κρεμασμένο πάνω στα κλαδιά. Αφού τελικά κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τους πειρατές έστησαν τον χορό του γάμου και συνέχισαν τις γαμήλιες χαρές. Από τότε οι αντίστοιχες τοποθεσίες ονομάζονται ‘’Νυφίδα’’ , ‘’Παπούτσι’’ , ‘’Μανίκι’’ και ‘’Χορεύτρια’’. 
Στην περιοχή ‘’Περιβόλα’’ της Νυφίδας στην θέση ‘’Χαλακιές’’ έχει εντοπιστεί ο αρχαιότερος οικισμός όλης της Λέσβου, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή του χαλκού και ίσως ακόμη και στο τέλος της νεολιθικής εποχής.
_nifida1
 πηγή: http://www.mytilene.gr