Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πολιχνίτου

Ο Αϊ- Γιώργης .


Η είσοδος της αυλής βρίσκεται κάτω από το επιβλητικό καμπαναριό φτιαγμένο το 1872 από ροζωπή και στο χρώμα της ώχρας πέτρα . Είναι ένα καλλιτέχνημα με τρεις ορόφους . Το ύψος του φθάνει τα 20 μέτρα και στην κορυφή έχει πέτρινο τρούλο .Κατασκευαστής μας πληροφορεί η επιγραφή είναι ο Π. Πούμπρος.
Περνώντας τις πέτρινες καμάρες του καμπαναριού μπαίνουμε στην πλακόστρωτη αυλή του ναού. Στη θέση αυτή προϋπήρχε ένας ναός μικρότερος του Αγίου , που εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων της παλιάς χριστιανικής κοινότητας , η οποία έπιανε την περιοχή Ράχτα . Η νέα εκκλησία χτίστηκε το 1805 όπως μαρτυρεί η επιγραφή που είναι χαραγμένη πάνω από την κεντρική είσοδο και η οποία λέει τα εξής:
+Θεοδορί κάλφα του Αθανασίου τιν Βατούσα + Υπάρχει και μια άλλη επιγραφή σε μεταλλική πλάκα που βρίσκεται και αυτή στο ίδιο μέρος και γράφει:
1805 ΑΡΧΙ ΘΕΜΕΛΗΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αυτή   η   επιγραφή   μας   μαρτυρεί   ότι   τα   θεμέλια   της εκκλησίας μπήκαν τον Αύγουστο του 1805 .
Ο ναός έχει μεγάλες διαστάσεις : Το μήκος του είναι 24 μ. , το πλάτος του 18 μ. και το ύψος 20 μ. Ο ρυθμός του ναού είναι Τρίκλητη Βασιλική Λεσβιακού τύπου , με κύριο χαρακτηριστικό ότι οι οροφές των τριών κλιτών δεν είναι οριζόντιες αλλά θολωτές . Η στέγη είναι ξύλινη με κεραμοσκεπή και καταλήγει στο λεγόμενο «καλκάνι» . Τα τρία κλίτη χωρίζονται με δυο σειρές κιόνων , η κάθε μια από τις οποίες αποτελείται από 8 ψηλές κολώνες . Η κεντρική οροφή αποτελείται από μια μεγάλη θολωτή καμάρα η οποία αρχίζει από ανατολικά και καταλήγει στα δυτικά πάνω από το γυναικωνίτη . Όλη η εκκλησία φωτίζεται από 10 μεγάλα παράθυρα , τοξωτά προς τα πάνω , στους δυο τοίχους στα πλάγια , από 6 φεγγίτες που βρίσκονται πάνω από τα παράθυρα στις ίδιες πλευρές ,από τα 7 παράθυρα και τους 3 φεγγίτες στο ιερό Βήμα , από τις τρεις μεγάλες πόρτες του νάρθηκα και τα παράθυρα που βρίσκονται αριστερά και δεξιά και τέλος από τα 13 παράθυρα και τους 3 φεγγίτες του γυναικωνίτη.
Υπάρχει ένα παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στο βόρειο τμήμα του ναού με είσοδο από το νάρθηκα. Το πάτωμα της εκκλησίας από πλάκες λευκού μαρμάρου που έχουν τοποθετηθεί χωρίς συμμετρία . Στο κεντρικό κλίτος το δάπεδο είναι βαθύτερο κατά 17 εκ. Το δάπεδο του ιερού αποτελείται το μισό από πλάκες λευκού μαρμάρου και το άλλο μισό από μωσαϊκές πλάκες . Η Αγία Τράπεζα βρίσκεται στο μέσον της μεγάλης αψίδας . Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο . Δεν μοιάζει με άλλα γνωστά τέμπλα . Η εργασία του σκαλίσματος είναι χοντρή όμως διατηρεί τη συμμετρία και την αρμονία σε όλη την έκταση της κατασκευής . Πάνω στο τέμπλο υπάρχει το όνομα του τεχνίτη με μεγάλα γράμματα χωρίς χρονολογία . «ΕΡΓΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟΥ Κ. ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ» . Σίγουρα το τέμπλο κατασκευάστηκε στις αρχές του 19 αιώνα . Το εορτολόγιο έχει 44 εικόνες που παριστάνουν σκηνές από τη ζωή , τα θαύματα και το πάθος του Κυρίου .Απ' αυτές οι 32 προέρχονται από τον παλιό ναό του Αγίου Γεωργίου .

http://agiosgeorgiospolichnitoy.blogspot.gr/