Σκάλα Πολιχνίτου


Η Σκάλα Πολιχνίτου, το επίνειο της κωμόπολης του Πολιχνίτου, είναι ένα σύγχρονο αγκυροβόλιο, ιδανικός τόπος για περίπατο και αφετηρία για εξορμήσεις σε όλο το νησί. Αποτελεί σήμερα σημαντική λιμενική μονάδα στο νησί φτιαγμένη για να δεχτεί μεγάλου εκτοπίσματος πλοία.

Η θέση της, ακριβώς μετά το στόμιο του κόλπου Καλλονής είναι προνομιακή είτε για λόγους εμπορικής σκοπιμότητας είτε για άμεση προσφορά ασφαλούς ελλιμενισμού. Οι ψαράδες της περιοχής εφοδιάζουν της γύρω περιοχές, αλλά και την Μυτιλήνη και την Αθήνα, με φρέσκο ψάρι, όστρακα, χτένια και τις περίφημες σαρδέλες Καλλονής. Στο λιμάνι υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει όλα αυτά χαλαρώνοντας με φόντο το ηλιοβασίλεμα πάνω από τα βουνά της Άγρας.

Πέρα από το λιμάνι απλώνεται η παραλία με την αμμουδιά και στον δρόμο τα αλμυρίκια, ένα σύνολο πανέμορφο, με φόντο τους ελαιώνες προς τα νότια. Εδώ μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το μπάνιο και το φαγητό του.
Στην είσοδο του οικισμού, στα δεξιά του δρόμου έχει χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Είναι μια ιδιαίτερη Βασιλική.

Προχωρώντας προς την παραλία διακρίνουμε ένα ψηλό κτήριο του οποίου τα παράθυρα έχουν αψίδες και τόξα με το πολυγωνικό φουγάρο. Ήταν το αρχοντικό του Καλλιά-Μπέη, τοπικού παράγοντα της περιοχής σε παλαιότερες εποχές. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Εδώ μέσα βρήκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες. 

Εστιατόρια, ψησταριές, καφετέριες, πιτσαρίες απλώνουν τα τραπεζάκια τους κάτω από τα αρμυρίκια και το γραφικό λιμάνι. Είναι πανέμορφο και δροσερό μέρος για να καθίσει ο επισκέπτης. Στην Σκάλα υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια σε νεόχτιστα συγκροτήματα.